شاعری که دنبال تازگی است

وقتش رسیده کمی پسته بشکنیم

شاعری که دنبال تازگی است

شاعری که دنبال تازگی است 300 371 فرهاد حسن‌زاده

به نقل از مهر، نخستین مجموعه شعر فرهاد حسن‌زاده با عنوان «وقتش رسیده کمی پسته بشکنیم»، در قالب طرح مجموعه «شعر نوجوان امروز» منتشر شده اما شعرها، اگرچه زیبا و خواندنی است، اما چندان نوجوانانه نیست.

نام مجموعه از یکی از شعرهای کوتاه حسن‌زاده گرفته شده است که در‌آن می‌خوانیم: «درهای بسته/ حرفی ندارند برای گفتن/ وقتش رسیده کمی پسته بشکنیم»

شاعر در این مجموعه، از تنهایی و دلتنگی انسان معاصر گفته و از آنچه دلخواه اوست. از چیزی که تازه است و تمام نمی‌شود: «من تمام حوصله‌هایم سر رفته/ دلم چیزی تازه می‌خواهد/ چیزی که تمام نشود هربار…» 

دل شاعر تازگی می‌خواهد؛ یک تازگی تمام نشدنی و ماندگار اما نه تا آخر جهان؛ تا وقتی او به پایان نرسیده است. او حتی دوست دارد، دلتنگی‌اش را هم با اهنگ‌های شاد برقصد و این تناقض، شاعرانه و زیباست.

حسن‌زاده در شعر «گیج» نیز این تناقض درونی را به گونه‌ای دیگر به تصویر کشیده و مگر نه این‌که خوبی و بدی، خوشی و ناخوشی با هم‌اند و در یکدیگر تنیده شده: «تنها که می‌شوم/ مشتاق دیدار توام/ دیدار که دست می‌دهد/ پایی می‌جویم برای فرار/ نمی‌دانم/چه رازی است در این میان»

شاعر در این مجموعه از فراغ گفته و از تنهایی و دلتنگی خود: «از سر ذلتنگی/ فرفره ساخته‌ام با نامه‌هایت/ که مانده بر روی میز/ نمی‌چرخند اگر نیایی/ کاش بادی بیاید/ از بوی تو لبریز»

حسن‌زاده برای بیان دلتنگی‌های خود از کلمات و امکانات مخاطب امروز بهره برده و بر دایره واژگانی خود افزوده است «صفحه خالی ست/ هیچ میس کالی نیست/ حتی پیامی کوتاه/ به کوتاه آه…»

قالب این شعرها، سپید و نیمایی است. شاعر در این مجموعه از عشق گفته؛ چیزی که گفتن از آن، همواره یکی از خط قرمزها برای گروه سنی نوجوان بوده است. گرچه پیش از این گفته شد که این شعرها، تنها برای نوجوانان نوشته نشده و به روشنی مشخص نیست مرز میان شعر نوجوان و جوان کدام ات؟

حسن‌زاده گاه در شعرهای خود به قصه‌گویی و روایت پرداخته و به خواننده این مجال را داده تا ناگفته‌ها را تکمیل کند: «خاطرات اشک آلود/ تو را می‌رسانند به رود/ بیا برایت قصه بگویم/ یکی بود…/ یکی نبود…»

حسن‌زاده در این مجموعه تنها به تنهایی و فراغ و عشق اشاره نکرده او از درگیری انسان معاصر با خودش هم گفته: «کفش‌های نو/ هنوز از راه نرسیده/ می‌خواهند پادرمیانی کنند/ میان من و خودم»

«وقتش رسیده کمی پسته بشکنیم» به عنوان نخستین مجموعه شعر فرهاد حسن‌زاده به عنوان یک نویسنده طنزپرداز و نام‌آشنا، مجموعه قابل تاملی است.

منبع: سایت امروز آنلاین

 

    روزی روزگاری

    فرهاد حسن‌زاده

    فرهاد حسن زاده، فروردین ماه ۱۳۴۱ در آبادان به دنیا آمد. نویسندگی را در دوران نوجوانی با نگارش نمایشنامه و داستان‌های کوتاه شروع کرد. جنگ تحمیلی و زندگی در شرایط دشوار جنگ‌زدگی مدتی او را از نوشتن به شکل جدی بازداشت. هر چند او همواره به فعالیت هنری‌اش را ادامه داد و به هنرهایی مانند عکاسی، نقاشی، خطاطی، فیلنامه‌نویسی و موسیقی می‌پرداخت؛ اما در اواخر دهه‌ی شصت با نوشتن چند داستان‌ و شعر به شکل حرفه‌ای پا به دنیای نویسندگی کتاب برای کودکان و نوجوانان نهاد. اولین کتاب او «ماجرای روباه و زنبور» نام دارد که در سال ۱۳۷۰ به چاپ رسید. حسن‌زاده در سال ۱۳۷۲ به قصد برداشتن گام‌های بلندتر و ارتباط موثرتر در زمینه ادبیات کودک و نوجوان از شیراز به تهران کوچ کرد…

    دنیای کتاب‌ها... دنیای زیبایی‌ها

    کتاب‌ها و کتاب‌ها و کتاب‌ها...

    فرهاد حسن‌زاده برای تمامی گروه‌های سنی کتاب نوشته است. او داستان‌های تصویری برای خردسالان و کودکان، رمان، داستان‌های کوتاه، بازآفرینی متون کهن و زندگی‌نامه‌هایی برای نوجوان‌ها و چند رمان نیز برای بزرگسالان نوشته است.

    ترجمه شده است

    به زبان دیگران

    برخی از کتاب‌های این نویسنده به زبان‌های انگلیسی، چینی، مالایی، ترکی استانبولی و کردی ترجمه شده و برخی در حال ترجمه به زبان عربی و دیگر زبا‌ن‌هاست. همچنین تعدادی از کتاب‌هایش تبدیل به فیلم یا برنامه‌ی رادیو تلویزیونی شده است. «نمكی و مار عينكي»، «ماشو در مه» و «سنگ‌های آرزو» از كتاب‌هايي هستند كه از آن‌ها اقتباس شده است.

    بعضی از ویژگی‌های آثار :

    • نویسندگی در بیشتر قالب‌های ادبی مانند داستان كوتاه، داستان بلند، رمان، شعر، افسانه، فانتزی، طنز، زندگينامه، فيلم‌نامه.
    • نویسندگی برای تمامی گروه‌های سنی: خردسال، کودک، نوجوان و بزرگسال.
    • خلق آثاری تأثیرگذار، باورپذیر و استفاده از تكنيك‌های ادبی خاص و متفاوت.
    • خلق آثاری كه راوی آن‌ها کودکان و نوجوانان هستند؛ روايت‌هايی مملو از تصویرسازی‌های عینی و گفت‌وگوهای باورپذير.
    • پرداختن به موضوع‌های گوناگون اجتماعی چون جنگ، مهاجرت، کودکان كار و خيابان، بچه‌های بی‌سرپرست يا بدسرپرست و…
    • پرداختن به مسائلی که کمتر در آثار کودک و نوجوان دیده می‌شود، مانند جنگ و صلح، طبقات فرودست، افراد معلول، اختلالات شخصیتی‌ـ‌روانی و…
    • تنوع در انتخاب شخصیت‌های محوری و كنشگر (فعال). مشخصاً دخترانی که علیه برخی باورهای غلط ایستادگی می‌کنند.
    • بهره‌گیری از طنز در کلام و روایت‌های زنده و انتقادی از زندگی مردم كوچه و بازار.
    • زبان ساده و بهره‌گیری اصولی از ویژگی‌های زبان بومی و اصطلاح‌های عاميانه و ضرب‌المثل‌ها.

    او حرف‌های غیرکتابی‌اش را این‌جا می‌نویسد.

    به دیدارش بیایید و صدایش را بشنوید