آثار عاشقانه در ادبیات نوجوان ما کم است. نویسندگان به دلایل فرهنگی و اجتماعی کمتر به سوژهی عشق میپردازند. هر وقت سخن از عشق به میان میآید، برخی آن را به مقولهی جنسی محدود میکنند و حرف زدن از آن را فقط برای بزرگسالان مشروع و مجاز میشمارند. اما انسان با عشق به دنیا میآید. عشق فرزند به مادر و عشق مادر به فرزند اولین جلوههای عشق در زندگی است و بعد عشق به همنوع، عشق به حق و حقیقت و عشق به ارزشهای والا در سراسر زندگی با انسان است. سخن گفتن از عشق سخن گفتن از زندگی است و نمیشود عشق را به سن خاصی محدود کرد. کمبود کتابهای نوجوانانه با مضمون عشق موجب شده نوجوانها عشق را در کتابهای ترجمه و رمانهای بزرگسالان و یا در فضاهای مجازی جستوجو کنند.
یکی از منابع غنی و ارزشمندی که میتوان به نوجوانها عرضه کرد منظومهها و داستانهای عاشقانهی کلاسیک هستند که به دلیل زبان سخت و دشوارشان امروزیها سراغشان نمیروند. برخی ناشران تلاش میکنند به کمک بازنویسی و بازآفرینیها، فاصلهی ادبیات گذشته و نسل امروز را پر کنند. برخی بازآفرینیها، آفرینشی جدید، خلاقانه و خواندنی هستند.
«روزگار شیرین» برگرفته از منظومهی عاشقانهی خسرو و شیرین نظامی گنجوی چنین است. نویسنده با کمک نثری زنده و امروزی و با کمک واژگانی پر احساس و بازیهای زبانی موفق شده کاری تازه بیافریند. خواندنش آنچنان لذتبخش است که دوست داری مثل یک غذای خوشطعم، آرام آرام مزهمزهاش کنی.
خسرو تحت تاثیر توصیفهای ندیم خاصش «شاپور» عاشق شیرین میشود و شیرین از روی نقاشیهایی که شاپور سر راهش بر درختها آویزان میکند به خسرو دل میسپارد. هر دو، نادیده عاشق دیگری میشوند و سالها در جستوجوی یکدیگر سختیهای فراوان را به جان میخرند و از پای نمینشینند.
با ورود فرهاد مفهوم خارقالعادهای از عشق آشکار میشود. فرهادِ پیکرتراشی که به عشق شیرین یک ماهه جویباری سنگی در دل کوه از چراگاه تا منزلگاه شیرین حفر میکند. فرهاد در رقابت با خسرو حاضر میشود کوه را جا به جا کند. فرهاد آنچنان عاشق و شیدای شیرین است که شبانهروز سنگ از سنگ جدا میکند. خسرو که عزم رقیبش را جزم میبیند و با خبر میشود که شیرین به دیدار فرهاد به کوه رفته توطئه میکند و کسی را به کوه میفرستد تا خبری شوم را به فرهاد بدهد…
اگر دور و برتان نوجوانهایی دارید که مایلید آنها را با مفهوم والای عشق، وفاداری، پایداری و از خود گذشتگی آشنا کنید رمان روزگار شیرین را به آنها هدیه بدهید.
روزگار شیرین نامزد جایزه لاکپشت پرنده در سال 1394 شد. ناشر این کتاب نشر ویدا است.
♦ برگرفته از معرفی کتاب در کاتالوگ لاکپشت پرنده