چطور کودکان را به خواندن علاقمند کنیم؟

چطور کودکان را به خواندن علاقمند کنیم؟

چطور کودکان را به خواندن علاقمند کنیم؟ 336 388 فرهاد حسن‌زاده

خودتان کتاب بخوانید
اگر مدتی است کتابخوانی را کنار گذاشته‌اید بهتر است بار دیگر کتاب در دست بگیرید. برای پرورش یک کتابخوان حرفه‌ای باید خودتان نیز کتاب بخوانید. ممکن است فکر کنید تا وقتی بچه روی پای خود بایستد لازم نیست برایش کتاب بخوانید اما چنین نیست و نوزادان نیز از شنیدن داستان لذت می‌برند.
هر روز بلند کتاب بخوانید
مهم نیست چه کتابی برای نوزاد خود می‌خوانید؛ کتاب آشپزی، داستان جنایی یا حتی روانشناسی. محتوای کتاب اهمیتی ندارد. صدا و لحن شما هنگام خواندن کتاب مهم است. تحقیقات نشان می‌دهد تعداد کلماتی که نوزاد در معرض آن قرار می‌گیرد در شکل‌دهی زبان و سطح سوادآموزی او مؤثر است. فقط به یاد داشته باشید در هنگام خواندن کتاب باید به کودک خود نگاه کنید؛ نه اینکه در حال آشپزی یا تماشای تلویزیون برای کودک قصه بگویید.

از حواس خود بهره بگیرید
کودک باید از حالت های شما متوجه شود کتابخوانی عمل لذت‌بخشی است. بهتر است شادی یا غم در چهره شما پدیدار شود. این کار حواس مختلف کودکان را تقویت می‌کند.

به مخاطب خود توجه کنید
به کودک خود نگاه کنید اما منتظر عکس‌العمل خاصی نباشید. ممکن است احساس کنید کودک توجهی به شما نمی‌کند اما او این تجربه را به راحتی جذب می‌کند و تأثیر کارتان در تمام زندگی او تا پایان عمر جریان می‌یابد.

کودک خود را تشويق کنید سخن بگوید
نوزادان در جواب کتابخوانی شما صداهایی از خود درمی‌آورند. شاید به همین دلیل است که بیشتر کتاب‌های مربوط به این سن درباره حیوانات است زیرا تقلید صدای حیوانات آسان است. اگر فرزندتان صدایی ایجاد کرد پاسخ او را بدهید. ممکن است در آغاز کارتان بی‌معنی باشد اما در واقع این راه ارتباطی شما با کودکتان است.

خواندن کتاب مختص قبل از خواب کودکان نیست
خواندن کتاب پیش از خوابِ کودک برای همه آشنا است اما کتاب خواندن برای کودکان در طول روز موجب می‌شود شیطنت کودک کمتر و تمرکزش بیشتر شود. کنار او بنشینید و از این لحظات شیرین در روشنایی روز نیز لذت ببرید.

به انتخاب کودک خود احترام بگذارید
کودک ممکن است شما را با سلیقه و عقاید متفاوت خود شگفت‌زده کند. شاید علاقه‌ای به تفریحات کودکی والدین خود نداشته باشد. آن‌ها را تشویق کنید تا کتاب‌های موردعلاقه خود را بیایند و کمک کنید کتاب‌های بیشتری در ژانر موردعلاقه‌شان بیابند.

دنیای نوزاد خود را گسترش دهید
گاهی نوزادان عاشق کتابی می‌شوند که والدین آن را دوست ندارند. آنها را سرزنش نکنید یا مورد قضاوت قرار ندهید. بهتر است تلاش کنید او را از کتاب‌هایی مطلع کنید که در دنیای آنان وجود ندارد. نوزادتان ممکن است به سمت کتاب خاصی برود و عکس‌های آن کتاب را دوست داشته باشد اما شما به عنوان پدر یا مادر حتی آثار زمین‌شناسی، هنری، و زندگی در فرهنگ‌های مختلف را به او نشان دهید…

منبع: خبرگزاری ایبنا

 

    روزی روزگاری

    فرهاد حسن‌زاده

    فرهاد حسن زاده، فروردین ماه ۱۳۴۱ در آبادان به دنیا آمد. نویسندگی را در دوران نوجوانی با نگارش نمایشنامه و داستان‌های کوتاه شروع کرد. جنگ تحمیلی و زندگی در شرایط دشوار جنگ‌زدگی مدتی او را از نوشتن به شکل جدی بازداشت. هر چند او همواره به فعالیت هنری‌اش را ادامه داد و به هنرهایی مانند عکاسی، نقاشی، خطاطی، فیلنامه‌نویسی و موسیقی می‌پرداخت؛ اما در اواخر دهه‌ی شصت با نوشتن چند داستان‌ و شعر به شکل حرفه‌ای پا به دنیای نویسندگی کتاب برای کودکان و نوجوانان نهاد. اولین کتاب او «ماجرای روباه و زنبور» نام دارد که در سال ۱۳۷۰ به چاپ رسید. حسن‌زاده در سال ۱۳۷۲ به قصد برداشتن گام‌های بلندتر و ارتباط موثرتر در زمینه ادبیات کودک و نوجوان از شیراز به تهران کوچ کرد…

    دنیای کتاب‌ها... دنیای زیبایی‌ها

    کتاب‌ها و کتاب‌ها و کتاب‌ها...

    فرهاد حسن‌زاده برای تمامی گروه‌های سنی کتاب نوشته است. او داستان‌های تصویری برای خردسالان و کودکان، رمان، داستان‌های کوتاه، بازآفرینی متون کهن و زندگی‌نامه‌هایی برای نوجوان‌ها و چند رمان نیز برای بزرگسالان نوشته است.

    ترجمه شده است

    به زبان دیگران

    برخی از کتاب‌های این نویسنده به زبان‌های انگلیسی، چینی، مالایی، ترکی استانبولی و کردی ترجمه شده و برخی در حال ترجمه به زبان عربی و دیگر زبا‌ن‌هاست. همچنین تعدادی از کتاب‌هایش تبدیل به فیلم یا برنامه‌ی رادیو تلویزیونی شده است. «نمكی و مار عينكي»، «ماشو در مه» و «سنگ‌های آرزو» از كتاب‌هايي هستند كه از آن‌ها اقتباس شده است.

    بعضی از ویژگی‌های آثار :

    • نویسندگی در بیشتر قالب‌های ادبی مانند داستان كوتاه، داستان بلند، رمان، شعر، افسانه، فانتزی، طنز، زندگينامه، فيلم‌نامه.
    • نویسندگی برای تمامی گروه‌های سنی: خردسال، کودک، نوجوان و بزرگسال.
    • خلق آثاری تأثیرگذار، باورپذیر و استفاده از تكنيك‌های ادبی خاص و متفاوت.
    • خلق آثاری كه راوی آن‌ها کودکان و نوجوانان هستند؛ روايت‌هايی مملو از تصویرسازی‌های عینی و گفت‌وگوهای باورپذير.
    • پرداختن به موضوع‌های گوناگون اجتماعی چون جنگ، مهاجرت، کودکان كار و خيابان، بچه‌های بی‌سرپرست يا بدسرپرست و…
    • پرداختن به مسائلی که کمتر در آثار کودک و نوجوان دیده می‌شود، مانند جنگ و صلح، طبقات فرودست، افراد معلول، اختلالات شخصیتی‌ـ‌روانی و…
    • تنوع در انتخاب شخصیت‌های محوری و كنشگر (فعال). مشخصاً دخترانی که علیه برخی باورهای غلط ایستادگی می‌کنند.
    • بهره‌گیری از طنز در کلام و روایت‌های زنده و انتقادی از زندگی مردم كوچه و بازار.
    • زبان ساده و بهره‌گیری اصولی از ویژگی‌های زبان بومی و اصطلاح‌های عاميانه و ضرب‌المثل‌ها.

    او حرف‌های غیرکتابی‌اش را این‌جا می‌نویسد.

    به دیدارش بیایید و صدایش را بشنوید