دوستی داشتم که…

دوستی داشتم که…

دوستی داشتم که… 166 182 فرهاد حسن‌زاده

دوستی داشتم که…

دوستی داشتم که می‌گفت پدرم هر وقت حقوق می‌گرفت یا پولی از جایی گیرش می‌آمد، بخشی از آن را پس‌انداز می‌کرد برای روز مبادا.

دوستی داشتم که می‌گفت پدرم هر وقت حقوق می‌گرفت یا پولی از جایی گیرش می‌آمد، بخشی از آن را می‌گذاشت توی پاکتی که رویش نوشته بود: «بودجه فرهنگی خانواده». بعد، هر سه ماه یک‌بار ما را می‌برد کتابفروشی و از پول همان پاکت برایمان کتاب می‌خرید.

نمی‌خواهم بگویم که بر سر دوست اولم و پس‌اندازهای روز مبادا چه پیش آمد. همچنین نمی‌خواهم از سرنوشت متفاوت دوست دوم حرفی بزنم. می‌خواهم بگویم بیاییم کاری کنیم که حالمان خوب شود و خوب بماند. کمتر پیش می‌آید پدری در بودجه‌بندی خانواده در کنار گوشت و برنج و لوبیا سهمی برای خوراک مغز کنار بگذارد. شاید به این دلیل که شکم مثل مغز صبور نیست و گرسنگی‌اش را فریاد می‌زند. در حالی که مغز خودخوری و تحمل می‌کند و شیوه‌ی اعتراضش متفاوت است. اگر صبرش تمام شود، طوری نافرمانی می‌کند که به دست گرفتن فرمانش کار حضرت فیل است.

ما به تعادل نیاز داریم. به این که همه چیز را درست و اساسی سرجایش بچینیم و به همه یک‌سان توجه کنیم. توی فهرست خریدمان باید به تمام اجزای بدنمان توجه کنیم و بعضی خریدها را به تاخیر نیندازیم. شاید روز مبادا همین امروز باشد.

دوستی دارم که می‌گوید این روزها میان خبرهای یک‌درمیان خوب و بد، فقط کتاب است که حالش را خوب می‌کند. دوستم کتاب کودکان می‌خواند، هم برای خودش و هم کودکش.

#فرهاد حسن‌زاده

*روزنامه همشهری/ ۳۰ مرداد ۱۳۹۷

    روزی روزگاری

    فرهاد حسن‌زاده

    فرهاد حسن زاده، فروردین ماه ۱۳۴۱ در آبادان به دنیا آمد. نویسندگی را در دوران نوجوانی با نگارش نمایشنامه و داستان‌های کوتاه شروع کرد. جنگ تحمیلی و زندگی در شرایط دشوار جنگ‌زدگی مدتی او را از نوشتن به شکل جدی بازداشت. هر چند او همواره به فعالیت هنری‌اش را ادامه داد و به هنرهایی مانند عکاسی، نقاشی، خطاطی، فیلنامه‌نویسی و موسیقی می‌پرداخت؛ اما در اواخر دهه‌ی شصت با نوشتن چند داستان‌ و شعر به شکل حرفه‌ای پا به دنیای نویسندگی کتاب برای کودکان و نوجوانان نهاد. اولین کتاب او «ماجرای روباه و زنبور» نام دارد که در سال ۱۳۷۰ به چاپ رسید. حسن‌زاده در سال ۱۳۷۲ به قصد برداشتن گام‌های بلندتر و ارتباط موثرتر در زمینه ادبیات کودک و نوجوان از شیراز به تهران کوچ کرد…

    دنیای کتاب‌ها... دنیای زیبایی‌ها

    کتاب‌ها و کتاب‌ها و کتاب‌ها...

    فرهاد حسن‌زاده برای تمامی گروه‌های سنی کتاب نوشته است. او داستان‌های تصویری برای خردسالان و کودکان، رمان، داستان‌های کوتاه، بازآفرینی متون کهن و زندگی‌نامه‌هایی برای نوجوان‌ها و چند رمان نیز برای بزرگسالان نوشته است.

    ترجمه شده است

    به زبان دیگران

    برخی از کتاب‌های این نویسنده به زبان‌های انگلیسی، چینی، مالایی، ترکی استانبولی و کردی ترجمه شده و برخی در حال ترجمه به زبان عربی و دیگر زبا‌ن‌هاست. همچنین تعدادی از کتاب‌هایش تبدیل به فیلم یا برنامه‌ی رادیو تلویزیونی شده است. «نمكی و مار عينكي»، «ماشو در مه» و «سنگ‌های آرزو» از كتاب‌هايي هستند كه از آن‌ها اقتباس شده است.

    بعضی از ویژگی‌های آثار :

    • نویسندگی در بیشتر قالب‌های ادبی مانند داستان كوتاه، داستان بلند، رمان، شعر، افسانه، فانتزی، طنز، زندگينامه، فيلم‌نامه.
    • نویسندگی برای تمامی گروه‌های سنی: خردسال، کودک، نوجوان و بزرگسال.
    • خلق آثاری تأثیرگذار، باورپذیر و استفاده از تكنيك‌های ادبی خاص و متفاوت.
    • خلق آثاری كه راوی آن‌ها کودکان و نوجوانان هستند؛ روايت‌هايی مملو از تصویرسازی‌های عینی و گفت‌وگوهای باورپذير.
    • پرداختن به موضوع‌های گوناگون اجتماعی چون جنگ، مهاجرت، کودکان كار و خيابان، بچه‌های بی‌سرپرست يا بدسرپرست و…
    • پرداختن به مسائلی که کمتر در آثار کودک و نوجوان دیده می‌شود، مانند جنگ و صلح، طبقات فرودست، افراد معلول، اختلالات شخصیتی‌ـ‌روانی و…
    • تنوع در انتخاب شخصیت‌های محوری و كنشگر (فعال). مشخصاً دخترانی که علیه برخی باورهای غلط ایستادگی می‌کنند.
    • بهره‌گیری از طنز در کلام و روایت‌های زنده و انتقادی از زندگی مردم كوچه و بازار.
    • زبان ساده و بهره‌گیری اصولی از ویژگی‌های زبان بومی و اصطلاح‌های عاميانه و ضرب‌المثل‌ها.

    او حرف‌های غیرکتابی‌اش را این‌جا می‌نویسد.

    به دیدارش بیایید و صدایش را بشنوید